Zoopedie na Facebooku

Divoký potkan

 

Je označován názvy (Mus decumanus, Mus hibernicus, silvestris a aquaticus, Glis norwagicus).


Je o mnoho větší než krysa, dorůstá až neskutečných 42 cm, přičemž 18 cm jeho délky tvoří ocas. Barva srsti je na ocase a hlavě nahnědle šedá a na bříšku šedá. Kromě tohoto zbarvení také existuje i varianta potkana albín (bílá srst a červené oči). Jeho ocas je pokrytý zhruba 210 šupinatými kroužky.

Původní místo, kde byl potkan rozšířen byla střední Asie. Postupem času se dostával do všech kontinentů. Potkan je o mnoho silnější než krysa a proto potkan postupem času krysu vytlačuje ze všech míst kde se vyskytovala. Potkan se vyskytuje ve stokách, sklepech, skladištích, žumpách i stokách. Zato krysa se vyskytuje na půdách a sýpkách. Potkan i krysa si hnízda dělají v místech, kam by patrně žádný člověk kvůli špinavosti místa nevstoupil. Tvoří si je z vlastních výkalů, špíny a přebývají v nich. Potkan se vzdaluje od domu lidí a svých hnízd více než krysa. Potkana proto nezastaví ani plot a zeď. Proto aby se dostal tam, kam potřebuje, mu složí jeho zuby, kterými se prohlodá doslova všude. Přirozeným nepřítelem potkana je liška. Potkan je dokonale pohyblivý, dovede rychle běhat, je obratný, vyleze i po hladkých stěnách, perfektně plave, zvládá skoky a výborně hrabe.

 

divoky-potkan